Domain

A legegyszerűbb értelmezés szerint a domain az interneten közzétett weboldal neve, pl. 123reg.co.hu. A domain egy szerverre mutat, ahol a lekért tartalom van elhelyezve.

A valóságban a domain név egy IP cím közvetítése szöveg formájában. Az ember számára mégiscsak egyszerűbb megjegyezni a 123reg.co.hu-t, mint 185.80.49.***.  Azt, hogy melyik domain milyen IP címhez kapcsolódik a DNS (Domain Name System) bejegyzésekben tárolják.

Tartományok

Szűkebb értelembe véve több tartomány létezik, az egyes szinteket ponttal választják el. A legfelső szintű tartomány az ún. TLD (Top Level Domain), melyek két csoportba oszthatók: nemzetközi fődomainek (.com, .edu, .org…) és nemzeti domének (.hu, .sk, .cz, .eu, .pl…).

Ezalatt a tartomány alatt a második tartomány áll. Pontosan ezek azok a nevek, amelyeket a domain név fogalom alatt ismerünk, pl. 123reg.co.hu, google.com. A második szintű domainek kezeléséért a központi nyilvántartó felel, ún. NIC (network information center). Magyaroszágon ezt a szerepet az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) tölti be.

Az utolsó tartományt az aldomainek alkotják, pl. blog.123reg.co.hu. Ezek létrehozása a domain tulajdonosán ill. kezelőjén múlik.

Scroll to Top